Samenspraak december 2017

Samenspraak december 2017Een nieuw jaar voor de boeg, een jaar met de nodige interessante ontwikkelingen. Want wat gaat het nieuwe kabinet ons brengen? En wat heeft de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, in petto?
Uit de media weten we wat zoal de plannen zijn. Uit de begroting voor 2018 van zijn ministerie blijkt dat naast onder meer terrorisme en High Impact Crimes (overvallen, geweld, inbraken) de aandacht voor digitale veiligheid hoog op de ranglijst staat.

In de bestrijding van cybercrime en de versterking van cybersecurity wordt maar  liefst 26 miljoen euro per jaar extra geïnvesteerd. Het ministerie erkent duidelijk de dreiging van online criminaliteit. Daarnaast gaat de modernisering van de rechtspraak – de digitale procesvoering (KEI) – ook in het nieuwe jaar weer een stapje verder. Al die aandacht voor digitale veiligheid en digitaal werken klinkt Dirkzwager als muziek in de oren. Al langere tijd verdiepen wij ons in cyberrisk en cybersecurity (zie Samenspraak nr. 2-2017), specialiseren wij in gegevensbescherming en privacywetgeving en investeren wij in eigen (veilige) digitale technologieën.

Het nieuwe jaar brengt ook een aantal wetswijzigingen die al in de pijplijn zaten: de invoering van de nieuwe Payment Services Directive (PSD 2) bijvoorbeeld, die banken verplicht klantrekeningen open te stellen aan derden.

Onze afdeling Banking & Finance is sinds kort versterkt met een toezichtexpert en die kan ook daarover adviseren (p.14).
En zijn er werknemers uit een ander Europees land actief in uw bedrijf? Houd dan rekening met veranderende arbeidsvoorwaarden voor deze groep. Advocaat Jaleesa van den Hof vertelt wat u te wachten staat (p. 20).
Daarnaast veranderen de spelregels voor wie gaat trouwen. Denk niet meteen: dat gaat mij niet aan. Toegevoegd notaris Ineke Meuwese benadrukt dat deze wetswijziging ook gevolgen heeft voor ondernemers en zelfs voor reeds getrouwde stellen (p. 26).
Dirkzwager gaat in 2018 weer op dezelfde voet verder. Dat wil zeggen: we blijven vernieuwen. Het thema van ons beleidsplan is immers: Talent en Techniek. Dus nog meer actie om toptalent aan ons te verbinden (p. 17) en investeren in technologische innovaties. Vooral als we daarmee cliënten kunnen ontzorgen (p. 11).

Lees het gehele nummer.

 

Naar boven scrollen