‘Karakter’ terug op 1 in legal thriller top 10

Dit jaar publiceert Dirkzwager tijdens de Spannende Boekweken alweer voor de vijfde keer de legal thriller top 10. In deze jubileumeditie keert Karakter van F. Bordewijk terug op nummer 1. Het boek is vanaf het begin een vaste waarde in onze lijst en stond in 2015 op een stevige eerste plaats, maar werd in 2016 van de troon gestoten. Hoewel Karakter geen thriller is in de letterlijke betekenis van het woord stemden ook dit jaar veel Dirkzwagers op het boek.

Bijna 80 jaar na verschijning heeft Karakter, waarin de moeizame relatie tussen de hoofdpersoon Jacob Willem Katadreuffe en zijn vader wordt beschreven, blijkbaar nog niet aan kracht heeft ingeboet.

Achteraf bekeken vond advocaat/auteur Bordewijk zijn roman Karakter uit 1938 niet al te best. De oplagecijfers gaven echter een heel ander beeld. Karakter is Bordewijks vijfde roman en de eerste die veelvuldig werd besproken en beoordeeld op zijn literaire kwaliteiten. Vanaf de publicatie in De Gids, in zes afleveringen van januari tot en mei 1938, is er voornamelijk waardering voor zijn roman.  Zo schrijft een anonieme criticus: “Met Karakter bewijst Bordewijk voor het eerst dat hij ‘behalve een knappe kop ook een hart heeft’”. Katadreuffe is ‘een vent om van te houden’, en Karakter is zo ‘boeiend als het leven en de menschen zelf’.

Karakter geldt als het meesterwerk van Bordewijk. Met zijn feilloze compositie, zijn heldere zakelijke stijl en zijn psychologische diepgang is het een klassiek werk in de Nederlandse literatuur. De verfilming uit 1997 door Mike van Diem met in de hoofdrollen Jan Declair en Fedja van Huêt werd met een Gouden Kalf én een Oscar bekroond. Het boek is gratis te lezen en te downloaden via de website van de Digitale bibliotheek voor Nederlandse Letteren.

De Dirkzwager legal thriller top 10 van 2017

Een beschrijving van alle boeken (met afbeelding) is te lezen op de pagina Juridische thrillers. De boeken uit de top 10 zijn te lezen in onze eigen bibliotheek. maar daarnaast besteden de volgende partners aandacht aan de lijst: Bibliotheek Arnhem, Bibliotheek De Mariënburg (Nijmegen), Boekhandel Dekker vd Vegt (Nijmegen), Boekhandel Hijman Ongerijmd en Het Colofon (beide in Arnhem).

’17       ‘16

1          (2)        Karakter – F. Bordewijk (1938)

2          (-)      De verraders – David Baldacci (2007)

3          (-)      Het proces van de eeuw – Christiaan Alberdingk Thijm (2013)

4          (3)       Advocaat van de duivel – John Grisham (1991)

5          (5)       De zesde man – David Baldacci (2011)

6          (-)       De klokkenluider – John Grisham (2016)

7          (4)     Het proces – Franz Kafka (1925)

8          (-)       Imperium – Robert Harris (2006)

9          (10)       VIProom – Jens Lapidus (2014)

10        (10)        De aanklager – Scott Turow (1987)

Over de lijst van 2017
Er is een aantal nieuwkomers in de lijst. Zo komt De verraders van David Baldacci uit het niets binnen op nummer 2. Hiermee heeft Baldacci twee titels in de lijst staan; het boek De zesde man van Baldacci doet al jaren mee en staat net als vorig jaar op nummer 5. Met Imperium is er een nieuwe titel en een nieuwe auteur geïntroduceerd, Robert Harris had nog niet eerder een titel in de top 10.

Het proces van de eeuw van Christiaan Alberdingk Thijm is ‘nieuw’ terug in de lijst. Het boek stond in zowel 2013 als in 2014 op nummer 2, maar verdween daarna uit de top 10 om dit jaar terug te keren op de derde plaats.

Ook John Grisham staat met een nieuwkomer in de lijst. Het in 2016 verschenen boek De klokkenluider komt binnen op nummer 6. Advocaat van de Duivel staat al vanaf het begin in de top van de lijst, wat aangeeft dat Grishams ‘klassieke’ werk door de medewerkers van Dirkzwager nog altijd wordt gewaardeerd.

Al sinds de eerste Dirkzwager Legal thriller top 10 in 2013 staat Karakter hoog in de top 10. De klassieker krijgt jaar na jaar een flink aantal stemmen. In 2015 stond het boek voor het eerst op nummer 1, vorig jaar stond het boek op de tweede plek.

Het proces van Kafka, VIProom van Lapidus en De aanklager van Scott Turow staan al enige tijd in de top 10. Zij zijn echter wel in positie gedaald, de vraag is dus of zij volgend jaar weer zijn opgenomen in de Dirkzwager Legal thriller top 10…

Naar boven scrollen